Hjemme hos oss er hjemmebakt flatbrød veldig populært. Jeg baker flatbrød til jul, 17. mai og andre store dager. Jeg baker ikke på bestilling, men ingen regel uten unntak. Det hender jeg tar med flatbrød når vi er buden bort til middag og flatbrød som jule- og bursdagsgaver er alltid populært. Slik blir det jo noen som får smaken på flatbrødet mitt. Unntaket fra bestillingsbaking er forespørsel om å bake flatbød til 50årslag til en nær venn. Over 100 personer er buden til bursdag og det skal serveres sodd. Til sodd må man ha flatbrød, sånn er det bare.
Så da satte jeg i gang...
Denne oppskriften x 4 blir ca 5 kg flatbrød.
2,5 dl vann
2,5 dl melk
85 g matfett (Flott)
Fettet smeltes i vann og melk. Varm opp til kokepunktet.

250 g sammalt hvetemel grovt
250 g byggmel
370 g hvetemel
Bland melet og lag ei grop i midten.
Ha 200 g sukker i gropa.

rør først inn sukkeret slik at det smelter,
så rører du inn melet.

Kna litt til du får en smidig deig og hold deigen varm.
Jeg legger deigen i en isbøtte slik at den holder seg varm til siste "klump".
Deigen må holde seg varm fordi den er enklere å kjevle ut når den er varm.

Ta en neve deig og form den til en bolle. Sett på lokket på isbøtta mellom hver gang du tar ut deig.
Trykk deigen litt ut med hendene.
Bruk byggmel til utbakingen. Jeg blander byggmel og fint sammalt hvete.

Jeg har en plate av kryssfiner som er trukket med et stykke seilduk. Omrisset av steiketakka er tegnet opp med sprittusj på seilduken slik at jeg vet hvor stor leiven bør være.
Seilduken gjør at jeg bruker mye mindre mel til kjevlingen.

Sånn, der er leiven passe stor og passe tykk.

Leiven løftes med en spjuddu over til takka.

Leiven legges på takka.

Rull over leiven.....

.....og skjær opp mes pizzarulle.
Snu flatbrødene halveis i steikinga.
Flatbrødet legges i press rett etter steikinga for å unngå at det blir "krøllete".

Velbekomme!!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar